Akcija Vile Zlatibor!
PET FRIENDLY - U našim apartmanima je dozvoljen boravak i Vaših kućnih ljubimaca. Vila Zlatibor želi da zaista uživate u blagodetima Zlatibora, a ako morate da razmišljate gde je i šta radi Vaš ljubimac onda to nije pravi odmor. Dobro došli!
   |   

O Zlatiboru


Zlatibor je planina smeštena na površini od oko 1000m2. Zlatibor se nalazi na pola puta od Beograda do crnogorskog i dubrovačkog primorja. Preko Zlatibora prolaze mnogi magistralni putevi i pruge. Administrativni centar Zlatibora je Čajetina. Neke možda zbunjuje, ali ime Zlatibor nosi i administrativni okrug, sama planina ali i naselje na istoimenoj planini.

Kako je Zlatibor dobio ime nije moguće tačno utvrditi. U srednjevekovnoj srpskoj državi postojala je Župa Rujno koja je obuhvatala i današnju oblast Zlatibora, a sam naziv za planinu Zlatibor je Rujno ili Rujan. U turskim popisnim knjigama iz 15. i 16. veka postoje zabeleženi nazivi Rujni batra što znači rujna planina, brdo. Stari naziv za planinu Zlatibor potiče od biljke Ruj (Rhus cotynus) koja je bila izuzetno rasprostranjena u ovom kraju i koristila se za štavljene kože i izvozila se i u Dubrovnik. U podnožju planine Zlatibor nalazio se manastir Rujno u kome je 1537. godine štampana prva knjiga u Srbiji, danas poznata kao Rujansko četvorojevanđelje. Zvanične potvrde o imenu Zlatibor se javljaju tek početkom 19. veka. Prve pisane tragove o ovom nazivu nalazimo u izveštajima koje su u toku Prvog srpskog ustanka slali ustanici. Postoji predpostavka da je do promene imena došlo negde u drugoj polovini 18. veka. Zašto je ovaj kraj, pa i planina, nama poznata kao Zlatibor dobila to ime?

Da li je naziv Zlatibor nastao od zlatnog bora, posebnog varijeteta bora čije iglice imaju jedan deo žutih i žutozelenih iglica ili je nastao iz naroda kada su se meštani hvaliti bogatstvom šume ( Zlatan je to bor) koja je bila značajna kao izvor građevinskog materijala, ali i katrana i luča koji su izvoženi u Dubrovnik. Pitanje kako je Zlatibor dobio ime nema jasnog i tačnog odgovora ali je sigurno da se danas može pohvaliti netaknutom prirodom, prijatnom klimom i dobrim domaćinima.

Planina Zlatibor obiluje šumskim bogatstvom, pašnjacima ali i izuzetno zdravim pijaćim vodama. Postoje mnogi izvori koji imaju mineralnu lekovitu vodu. A pravo svedočanstvo o bogatstvu Zlatibora pijaćom vodom su stubline - šuplje bukve koje su pune izvorske, čiste vode.

Klima na Zlatiboru je prijatna i smatra se pogodnom za ublažavanje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja. Prosečna dnevna temperatura na Zlatiboru je 18°c, dok je najhladniji mesec januar sa prosečnom temperaturom od -2,5°c a najtopliji mesec je avgust sa prosečnom temperaturom od oko 15°c. Kiše na Zlatiboru padaju preko cele godine, a snega ima od oktobra do maja i zadržava se u proseku oko 100 dana. Mada nije čudo da sneg na Zlatiboru nekada i iznenadi.

Zahvaljujući pogodnoj klimi, preko 2000 sunčanih sati godišnje, i obiljem vode na Zlatiboru je zastupljena i bogata vegetacija. Najčešće su zastupljeni pašnjaci, livade na kojima rastu brojne lekovite trave. Do 600m nadmorske visine su zastupljene listopadne šume, a preko 600 m to su četinarske šume. Ipak na Zlatiboru danas ima delova na kojima nema šume, mada ima naznaka da je ona tu nekada rasla. Razlog tome nije poznat, mada se smatra da je uzrok tome veliki požar koji je izbio negde oko 1800-te godine.

Pored biljnog bogatstva Zlatibor se može pohvaliti da je stanište beloglavog supa i orla krstaša, dve vrste koje su gotovo pred izumiranjem, a koje još slobodno lete nebom iznad Zlatibora.
Zlatibor je dom i vukovima, medvedima, lisicama, divljim svinjama, zečevima, kunama, jazavcima ...

Kako je od Zlatibora nastalo poznato turističko mesto?

Zlatibor je svoje prirodne lepote i bogatstva stavio na korišćenje turistima tek kada su dva kralja posetila Zlatibor.

Kralj Aleksandar Obrenović je posetio Zlatibor i od tada je mesto gde je on ručao postalo poznato turističko mesto. Ipak sa posetom kralja Petra Prvog Karadjordjevića 1905-te godine Zlatiboru, dolazi do pravog turističkog razvoja i zidanja turističkih objekata kao što je hotel " Kraljeva voda", danas kongresni centar Srbija, zatim vila Čigota i pekara.


Od te 1905.-te godine do danas Zlatibor je promenio svoj izgled. Iako ne znamo kako je dobio ime ono što definitivno znamo je da će Vas na Zlatiboru dočekati čista i netaknuta priroda, ljubazno stanovništvo, domaći specijaliteti i svakako dobar odmor bez obzira da li na Zlatibor dolazite zimi ili leti.

Udoban smeštaj i ljubazni domaćini u Vili Zlatibor će učiniti Vaš boravak na Zlatiboru još prijatnijim.
 
ribbon
Apartmani u Vili Zlatibor obezbedjuju udoban smestaj na Zlatiboru

Apartmani Vile Zlatibor

Apartmani Vile Zlatibor su funkcionalni, u kupatilima se nalaze peškiri ...

 

Opširnije...

ribbon
Izleti na Zlatiboru

Nezaboravni izleti!

Otkrijte Zlatibor na potpuno nov način. Uživajte u nezaboravnim izletima!

 

Opširnije...

ribbon
PIjaca na Zlatiboru

Manifestacije na Zlatiboru

Zlatiborsko leto .... manifestacija koja se održava na više lokacija...

 

Opširnije...

ribbon

O planini Zlatibor

Netaknuta priroda, izvori vode ... gde ih najmanje očekujete.

 

Opširnije..

top