Akcija Vile Zlatibor!
PET FRIENDLY - U našim apartmanima je dozvoljen boravak i Vaših kućnih ljubimaca. Vila Zlatibor želi da zaista uživate u blagodetima Zlatibora, a ako morate da razmišljate gde je i šta radi Vaš ljubimac onda to nije pravi odmor. Dobro došli!
   |   

Potpećka pećina


Potpećka pećina na Zlatiboru

Ulaz u pećinu koji oduzima dah svojom visinom od 50 metara. Sam ulaz ima oblik potkovice, pa je pri dnu širok 12 metara, a pri vrhu je to 20 metara.

Jedna od pet pećina u Srbiji koje su uredjene za turističku posetu. Pred posetiocima se pruža 555 metara istraženog i uredjenog prostora, sa preko 700 izdubljenih strmih stepenika.

Potpećka pećina se sastoji iz dva dela - gornje i donje pećine. U samoj pećini postoje tragovi života ljudi, koji su prvo koristili donju pećinu za život, a gornjom pećinom je tekla voda. Tokom vremena je zbog velike količine vode došlo do urušavanja gornje pećine, pa su se ljudi preselili na gornji sprat ali im je tu život bio nemoguć zbog nedostatka pijaće vode i otežanog dopremanja namirnica, pa su je vremenom napustili.
Ova pećina je tokom perioda Turske vladavine ovim prostorima služila kao zbeg za narod zbog nepristupačnog ulaza.

Iako za kraške pećine nije specifično postojanje velikog broja ukrasa, Potpećka pećina skriva pravo blago. Stalaktitske figure koje nose nazive "Jovan Cvijić i spelolozi", "Kalem", "Palma", "Snežana i sedam patuljaka", "Oktopod", bela stalagmitska draperija koja se zove "Nevestin veo", stub "Don Kihot", ali i "Sala makarona", "Zmajeva dvorana", "Prolaz slepih miševa".... i još mnogo ukrasa, tajni koje skriva ova prelepa pećina.

Ova pećina je nastala dejstvom reka ponornica ovog kraja, a koje zatim čine poznatu reku Petnicu čija voda napaja ribnjake vrednih domaćina ovog kraja.

Ovo je biser Srbije o kome je pisao i Jovan Cvijić a do sada ga je posetio veliki broj turista iz celog sveta. Ako imate vremena ovo je mesto koje treba da posetite.
 
ribbon
Apartmani u Vili Zlatibor obezbedjuju udoban smestaj na Zlatiboru

Apartmani Vile Zlatibor

Apartmani Vile Zlatibor su funkcionalni, u kupatilima se nalaze peškiri ...

 

Opširnije...

ribbon
Izleti na Zlatiboru

Nezaboravni izleti!

Otkrijte Zlatibor na potpuno nov način. Uživajte u nezaboravnim izletima!

 

Opširnije...

ribbon
PIjaca na Zlatiboru

Manifestacije na Zlatiboru

Zlatiborsko leto .... manifestacija koja se održava na više lokacija...

 

Opširnije...

ribbon

O planini Zlatibor

Netaknuta priroda, izvori vode ... gde ih najmanje očekujete.

 

Opširnije..

top