Akcija Vile Zlatibor!
PET FRIENDLY - U našim apartmanima je dozvoljen boravak i Vaših kućnih ljubimaca. Vila Zlatibor želi da zaista uživate u blagodetima Zlatibora, a ako morate da razmišljate gde je i šta radi Vaš ljubimac onda to nije pravi odmor. Dobro došli!
   |   

Zlakuse


Grnčarija iz Zlakusa

Ako ste uživali u ukusnom svadbarskom kupusu... možda je posuda u kojoj se satima krčkao red kupusa pa red mesa... pa tako sve do vrha posude stigao baš iz Zlakusa... kako su ih nekada zvali iz sela "siromašnih zlatiborskih lončara".


Zlakuse, čudno ime o kome predanje kaže da je nastalo u doba Turaka. Ovim krajem su često prolazili Turski karavani, noseći razna blaga kroz tadašnje carstvo. U ataru ovog sela je postojala kosa koja je bila zgodna za prepad na karavan i hajduci ovog kraja su je često koristili, pa se medju Turcima taj kraj počeo nazivati "Zla kosa". Ovaj naziv se kasnije odomaćio među stanovništovom pa se i celo selo prozvalo Zlakusa.

Karavani više ne prolaze tuda ali je ovo selo dom hajduka koji se trude da od zaborava spasu izradu predmeta od gline, na sporom, ručnom kolu.

U ovom selu se izradjuju posude od gline koja se meša sa beličastim kamenom - kalcitom, koji im omogućava zidanje posuda velikih dimenzija. Sve posude izradjene u ovom mestu se peku na otvorenoj vatri što je jedinstveno u širem području Balkana.

Danas u ovom selu postoji osamnaest kuća, sa oko trideset majstora grnčarije koji ovaj zanat iznose i van granica naše zemlje.
Mnogi kažu da je hrana ukusnija kada se sprema u ovakvim posudama, a vredne ruke grnčara iz Zlakusa danas prave, ne samo, posude za pripremanje hrane, veći i ukrasne posude koje krase poslovne objekte, prodavnice širom sveta.
 
ribbon
Apartmani u Vili Zlatibor obezbedjuju udoban smestaj na Zlatiboru

Apartmani Vile Zlatibor

Apartmani Vile Zlatibor su funkcionalni, u kupatilima se nalaze peškiri ...

 

Opširnije...

ribbon
Izleti na Zlatiboru

Nezaboravni izleti!

Otkrijte Zlatibor na potpuno nov način. Uživajte u nezaboravnim izletima!

 

Opširnije...

ribbon
PIjaca na Zlatiboru

Manifestacije na Zlatiboru

Zlatiborsko leto .... manifestacija koja se održava na više lokacija...

 

Opširnije...

ribbon

O planini Zlatibor

Netaknuta priroda, izvori vode ... gde ih najmanje očekujete.

 

Opširnije..

top